top of page

Generell velvære

I en hverdag med økende stress, arbeid, fritidsaktiviteter og generelt lite tid til å ta vare på deg selv er teamet her på Asker Kiropraktikk dedikert til å hjelpe deg så godt vi kan for å få deg bedre. En veldig vanlig ''pasientreise'' starter som oftest med at man har et problem. Man føler ofte at man blir fort bedre etter man har startet behandling. Symptomatisk bedring er et veldig godt tegn på at man begynner å bli bedre, men det betyr ikke alltid at man er fikset. De underliggende årsakene til problemet er fortsatt der. Litt som et isberg, er symptomene er det du ser på overflaten. Heldigvis føler man seg bedre så man kan leve et vanlig liv og gjøre de tingene du trenger, men av og til kan småting hende (feil bevegelse, fall og andre skader) og man kan få et tilbakefall. 

Vi anbefaler i de fleste tilfeller av kroniske problemer at man driver med vedlikeholdsarbeid. Dette varierer fra øvelser man gjør hjemme, stressmestring, avspenningsteknikker, behandling og generelt videre informasjon rundt problemet du først kom inn med. Vi ser at dette er den beste måten for å forsikre din velvære og minimalisere risikoen for tilbakefall. Vedlikeholdsarbeid varierer fra pasient til pasient. Noen har det helt fint hvis de får frie tøyler til å gjøre alt hjemme, mens andre trenger litt mer oppfølging fra oss. Se på det som en bil - når bilen er ny, går alt ofte veldig bra så lenge du ikke kjører uforsvarlig eller havner i en bilulykke. En bil med høyere kilometerstand trenger litt mer vedlikehold og av og til en kjærlig hånd. Hvis du har en godt vedlikeholdt bil, tar den deg som oftest fra A til B uten problemer. Samme med kroppen vår - når man er ung, kommer man ofte raskere tilbake fra skader og man er mindre skadet generelt. Hvis ikke vi tar vare på kroppen, kan man oppleve nedsatt funskjon og man kan bli skadet eller syk. 

Det er viktig å ta vare på hele kroppen - ikke bare problemområdene. Vi vet at kropp og sinn er direkte koblet. Hvis for eksempel er stresset, er skulderproblemer og nakkeproblemer vanlig - ofte etterfulgt av hodepine. Stress over lengre tid er ofte en årsak til skade. Stress kan være psykisk, fysisk og kjemisk. Kroppen din responderer veldig likt på alle typene ved at man får et utslipp av stresshormoner (adrenalin og kortisol) noe som gjør at kroppen går inn i en ''Fight or Flight'' modus. Dette resulterer i dårligere prestasjon på jobb og sosialt. Man får dårligere søvn. Hjernen din vil ofte velge dårligere mat og prøve å finne snarveier, raske og energibesparende løsninger, noe som igjen resulterer i mindre optimal funksjon på grunn av dårlig ernæring. 

Alt dette vil jo selvfølgelig bety at man bør leve sundt å ta vare på seg selv. Dette betyr ikke at man ikke har lov til utskeielser og usunne alternativer. Man kan si at en tommelfingerregel er 80/20. Altså 80% sunt og 20% usunt. Det vil si at du faktisk kan ha én usunn dag i uka om de andre dagene er sunne. Unntaket er at man ikke gjør eller spiser ting som forverrer helsetilstanden som for eksempel melk for en med melkeallergi og lignende. 

 

Våre behandlere har god kompetanse til å hjelpe deg i klinikken. Vi hjelper deg også med tips til øvelser du kan prøve og hva slags endringer i hverdagen som kan gavne deg slik at du får en bedre hverdag. 

Vil du litt mer om vedlikehold og hvordan kiropraktikk kan forbedre kroniske smerter over lengre tid klikk her og her.

bottom of page