Search

Myter rundt kiropraktikkSkeptikere har ofte mange formeninger over hva kiropraktikk og andre komplimentære behandlingsmåter er og hva vi gjør. Heldigvis har kiropraktorer i Norge vært autorisert helsepersonell siden 1989 og alle kiropraktorer i Norge har en utdanning som tilsvarer mastergrad eller høyere. Dette gjør at vi sitter med utrolig mye kunnsskap om det vi gjør, men mange tror fortsatt at det vi driver med er litt som magi og hokus pokus. Vi har det jo litt gøy og spøker litt om det innimellom fordi av og til virker det jo litt som at noe magisk har skjedd etter en behandling. Det at man skal 'knekkes' av en kiropraktor er jo forståelig at mange tenker, men det er faktisk ikke alle som trenger en knekk. Det kan være at man trenger en repetitiv kontrollert ledet bevegelse, et lite klikk, litt vibrasjon, en 'dropp' på benken, bløtvevsbehandling, laser, trykkbølgebehandling, ultralyd eller rett og slett bare en positiv stimulus i riktig område i stedenfor en 'knekk' som mange har vært redd for i mange år.


Hvordan visste han hvor jeg har vondt selv om jeg ikke fortalte om det? Hvordan skjønte han at jeg er deprimert selv om jeg bare fortalte at jeg har vondt i nakken? Hvordan ble armen min bedre da han behandlet skulderen min? Mange lignedne spørsmål oppstår når slike ting skjer og det er gode forklaringer på det. Favoritten min er: Jeg kom inn med vond nakke og hadde bedre hørsel etter behandlingen. Jeg kan ikke si at jeg kan ordne hørselen til folk, men dette var en veldig spesiell sak som hadde veldig god respons på behandling av øvre del av nakken. Hvordan dette skjedde kan jeg ikke forklare og er vanskelig å finne en forklaring på i literaturen. Poenget her er at det er mange ting som ikke alltid kan forklares med forskning, men det å ha en slik positiv respons på en behandling er jo helt supert!


Nyere kiropraktorer følger biopsykososialmodellen som er en holistisk helsemodell som inkluderer biologiske, psykologiske og sosiale faktorer når det kommer til å utrede pasienten som er på besøk. Vi lar pasienten ofte lede samtalen til den graden de vil og stiller kun relevante og åpne spørsmål selv om det da kan ta litt lengre tid å komme seg gjennom en hel skadehistorie. Pasienten kan være så åpen som han/hun vil, men vi får ofte flere svar og mer innsikt i problemet om man prater åpent rundt ting. Behandlerens største egenskaper bortsett fra å kunne faget, er å være en god lytter og bruke intuisjonen og kunnskapen riktig. Pasienten skal føle seg hørt, forstått og sitte igjen med en god følelse etter den første konsultasjonen der det er mulig. Mange føler seg av og til litt sykere eller mer redd for skaden sin om terapeuten bruker feil språk. Vet ikke behandleren helt hva som foregår, er det behandlerens plikt til å enten henvise videre til noen som kan det eller grave seg ned i literaturen og annet utdanningsmateriell for å lære seg mer om problemet. All skulderstivhet er f.eks ikke en frozen shoulder. Veldig mye av det vi trenger å vite får vi gjennom historie. Resten får vi gjennom nevrologisk, ortopedisk og funksjonell testing.


Under bildet kommer noen myter om kiropraktikk.


Myte 1: Kiropraktoren knekker ting på plass

Det er ikke mulig å klikke noe på plass om det ikke er noe ute av ledd. Har du fått en ryggvirvel ut av ledd, bør du ikke gå til en kiropraktor, osteopat, naprapat, fysioterapeut el siden du mest sannsynlig ikke kan gå eller ikke får signaler ned til armer eller ben. Kompresjonen av spinalnerven er rett og slett for stor. Kroppen er ikke laget av legoklosser og om noe er vondt kan det derfor heller ikke klikkes på plass. Det vi gjør er å skape en positiv stimulus rundt det som er årsaken til problemet. Det er ofte det at vi har skapt mer eller bedre bevegelse slik at det blir lettere å bevege seg gjennom en smertefull legningsprosess. Dette gjør at du leges raskere og det blir mindre vondt. Den positive stimulusen her også avbrutt det vi kaller for en refleksbue (en sirkel av signaler som til og fra mellom spinalnerve og smertefult vev) noe som gjør at repetitive smertesignaler avtar. Klikket du hører under en justering er kun en lydeffekt og har kun noe å si om du har blitt fortalt at man må oppleve et knekk for å føle seg bedre.


Myte 2: Kiropraktikk er farlig.

Nei, kiropraktikk er ikke farlig når det er gjort av en kiropraktor som kan litt om kroppen. Kiropraktikk er kun farlig om man overser alvorlige symptomer som f.eks starten av et hjerneslag, kreft, osteoporose, benbrudd osv. Alle som ikke har en indikasjon for at de ikke kan gå til kiropraktor, kan få kiropraktorbehandling. Behandlingen varierer selvfølgelig basert på alder, problem og ønsker fra pasienten selv. Barn skal aldri ha manipulasjonsbehandling siden ledd, ben og brusken i områdene vi bruker som kontaktpunkter ikke er ferdig utviklet. Barn skal ha andre teknikker som skal gjøres av de med ekstra kursing i dette.


Myte 3: Spedbarn kan ikke bli behandlet av kiropraktor.

Jo, så absolutt. I min karriere har jeg sett mange spedbarn alt fra kolikk og refluks til plagiocephalus (flatt hode). Det viktigste med behandling av spedbarn er at man er så presis som mulig når det kommer til å finne problemet. For barn med kolikk eller reflux er det viktig å finne årsaken. Kommer dette fra et ammeproblem som fører til ekstra luft i magen? Kommer det fra ubalanse i bakteriefloraen i magen som ofte oppleves om de har hatt antibiotika? Kommer det fra et kjeveproblem, stramt tungebånd eller kanskje en allergi mot melkeprotein? Det er viktig at du går til kiropraktorer med ekstra utdanning innenfor pediatri for å få riktig behandling. Har du ikke blitt spurt noen av disse spørsmålene under en konsultasjon er det kanskje lurt å gå til noen andre. Trykket jeg bruker på et spedbarn under behandling er ca like mye som du kan trykke på ditt eget øyeeple uten at det kjennes ukomfortabelt.Myte 4: Kiropraktorer behandler bare nakke og rygg.

Kanskje før, men ikke nå lenger. Alle kiropraktorer som er utdannet i nyere tid har opplæring i hvordan man skal behandle hvert eneste ledd og nesten hver eneste muskel i kroppen på beste, tryggeste og mest effektive måten. Jeg ser flere skulderproblem enn nakkeproblem.


Myte 5: Kiropraktikk er skadelig for leddene:

Feil. Folk som mottar kiropraktikk eller andre former for leddbehandling har ikke mer slitasje i ledd en andre. Dette er bevist gjennom forskning i større artikler, men også en litt mer uvanlig form for forskning der forsker Donald L. Unger 'knakk' opp knokene på sin venstre hånd og lot de på høyre forbli 'uknekt' i 60 år. Det var ikke mer slitasje i venstre hånd da de undersøkte hånden hans i etterkant. Kanskje dette bare noe er du har blitt fortalt av en irritert mamma eller pappa som bare ville at du skulle slutte?


Myte 6: Kiropraktikk virker ikke og har ikke noe forskning bak seg.

Da foreslår jeg at du tar en tur innom en hvilken som helst side som publiserer forskning (pubmed, bmj, elsevier, researchgate, springer el.) for å lese litt mer. Kiropraktikk er faktisk en av de beste behandlingsmåtene alene for å hjelpe f.eks ryggsmerter og er enda mer effektivt når det er kombinert med riktige øvelser.


Det finnes nok flere myter rundt kiropraktikk der det ikke ligger mye grunnlag for det. Mye har med tidligere kiropraktorers formidling av sitt eget fag og mangel på god forskning før 21. århundre. Det vi vet nå er at det er trygt og jo mer kiropraktoren lytter, dess mer sannsynlig er det at du får riktig diagnose eller henvisning så sant de ikke har skaffet seg dårlige vaner og hopper for raskt til en konklusjon. Husk alltid å undersøke før du drar til helsepersonell om hva deres spisskompetanse er. Da får du god hjelp og blir sjelden skuffet.
18 views0 comments

Recent Posts

See All

Medisinsk akupunktur asker sentrum behandling asker sentrum kiropraktor asker sentrum Laserbehandling asker sentrum rehabilitering asker sentrum kiropraktor i asker kiropraktor kiropraktor i asker sentrum Kiropraktor Anders Nekstad