Blogg | Klinikkeniasker

Når en kiropraktor blir nevnt, tenker mange på justeringer og manipulasjon av rygg eller nakke. Kiropraktoren gjør heldigvis veldig mye mer og servicen du får skal være intet mindre enn den beste. Etter en ulykke er det viktig å oppsøke helsepersonell. Hvis det har vært en kraftig ulykke er det ofte lurt å ta et røntgenbilde for å se om noe er brukket eller ute av ledd. Hvis ikke man har brukket noe eller fått noe ut av ledd er det lurt å besøke en kiropraktor som spesialiserer seg i behandling av slike fysiske traumer. Kiropraktoren kan tilby viktige behandlingsalternativer som er nødvendige for behandling av problemer som korsryggssmerter, whiplash, hodepine og mye mer. Behandlingen trenger nødvendigvis ikke å inneholde mye knekking, vridning og vending siden dette ofte allerede er kjempevondt, men kan inneholde lett leddbehandling og enkle behandlingsalternativer til såre og stive muskler.


Her finner du en liste over noen av fordelene med kiropraktorbehandling etter en ulykke:


1. Redusere betennelse Mikrotraumer i muskler og leddbånd er noe som skjer hyppig i bilulykker. Dessverre vil ikke disse vises på røntgenbilder som man ofte tar etter en slik ulykke. Røntgenbildene er for å utelukke frakturer og dislokasjoner og gir desverre ikke veldig mye informasjon om bløtvev eller betennelse - noe som vanligvis er den største grunnen til at de fleste våkner opp dagen etter med sterke smerter dagen etter. En kiropraktor vil velge riktig behandling som passer deg, gi en justering på riktig(e) sted(er), og derfor hjelpe kroppen med å utløse en betennelsesdempende respons som vil bidra til å redusere betennelse og smerter. Hos oss tilbyr vi også laserbehandling som et videre supplemet til å hjelpe til med å redusere smerten og irritasjonen.


2. Redusere arrvev: En bilulykke kan føre til at arrvev utvikler seg i musklene over tid og forårsaker ubehag og stivhet. Kiropraktorbehandling kan målrettes mot vevet som er skadet, noe som fører til bedre funksjon i det skadede vevet og kan hjelpe til å minimalisere de negative effektene av arrvev. Behandlingen hjelper kroppen til å reparere seg raskere, med mindre sannsynlighet for at du utvikler et kronisk problem.


3. Gjenopprette bevegelse: En skade på rygg og nakke etter en bilulykke kan føre til at betennelsen sprer seg til nærliggende områder og gir flere problemer i kroppen. Kroppen er veldig flink til å lege seg selv, men hvis ikke man får beveget på seg, noe som man ofte sliter med etter en bilulykke. Da vil denne prosessen ta lengre tid. Prosessen opprettholdes bedre og kan ofte gå raskere ved kiropraktisk behandling.


4. Kiropraktisk behandling lindrer stress: En bilulykke er en stressende situasjon, spesielt hvis du har det vondt eller sliter med å fordøye tankene rundt ulykken. Kroppen får ofte en fight/flight respons når den blir utsatt for sjokk, noe som kan forårsake angst og stress hos personen. Etter en behandling ser man ofte betydelig lavere nivåer av kortisol (stresshormoner) noe som en en indikasjon på redusert stress. Dette fører til bedre livskvalitet, samt lavere smertenivåer.


Disse fire grunnene er definitivt nok til å vurdere kiropraktorbehandling etter en bilulykke. Det er lett å tro at man har det bra fysisk etter ulykken siden man ikke kjenner så mye smerter der og da. Uheldigvis er du mer utsatt for å føle smerter i ryggen, nakken og hodet i flere måneder senere. Et besøk hos en kiropraktor kan sørge for at du har mye mer kunnskap rundt problemet, føler deg bedre fysisk og ofte psykisk og at du har en mer gunstig helingsprosess etter en bilulykke. Hos oss i Asker Kiropraktikk vil du alltid bli tatt godt vare på!


Hvis du har noen spørsmål angående hva slags behandling vi gir, er det bare å ta kontakt med oss på telefon: 66901300 eller på facebooksiden vår www.facebook.com/kiropraktorasker/


Hvis ikke du har gjort det allerede kan du også lese om forskjellige problemer her


Nordmenn er kjent over nesten hele verden for våre fritidsvalg. Da jeg jobbet i Skottland kommenterte nesten alle som hadde vært i Norge hvor heldige vi er som lever i et land der turgåing er en såpass stor prioritet. ''Anders, I am envious of norwegians and their lifestyle. They have got it all ''sussed out''. Working a normal 5-day work week and going to the mountains or to the sea during the weekend. Does everyone have a cabin over there?'' ble jeg ofte spurt. Ja, nordmenn er kjempeflinke på å ta vare på seg selv. Det å gå på tur har mange gunstige effekter på både kropp og sinn og vi bor jo i et av verdens vakreste land, så vi burde jo gå ut og oppleve det selv om vi kanskje blir litt skjemt bort når det er på sitt vakreste.


Dere har sikkert skjønt allerede hva dette innlegget skal handle om - nemlig tur! Her skal vi prate litt om alt fra pakking og tilpasning av sekk til skotøy. Hvis du leser helt til slutten kommer det også en liten bonus til turen.Planlegging: Planlegg turen i god tid og sjekk utstyret før du pakker alt ned. Det er ganske kjedelig å finne ut at du er tom for gass/sprit til stormkjøkkenet, GPSen er tom for batteri, fyrstikkene er våte, glemt dopapir, tom for myggspray/middel, hull i teltet osv. når du er på tur. Turer kan jo variere fra å gå til kjempepopulære turistmål eller den turen der det er mer sjanse for å møte elg enn andre mennesker. Hvis du skal gå den turen der alle andre går, kan det være lurt å gå på en ukedag om mulig for å unngå å gå i kø. I år er dette kanskje enda viktigere siden det er enda fler som er på ''norgesferie''. Husk å sjekk værmeldingen før du går og pakk deretter. Husk også å pakke litt ekstra. Dette er spesielt viktig på fjellet siden været kan snu fort og plutselig opplever man snø i slutten av Juni.


Fjellvettreglene 2016: Disse gjelder på sommeren og!

 1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

 2. Tilpass turen etter evne og forhold.

 3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

 4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

 5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

 7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

 8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.

 9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.


Valg av sekk: Dette kan være vanskelig for mange. Hovedregelen er at du prøver sekken selv. Den skal føles sikker og behagelig på ryggen, passe godt over skuldrene og skal kunne tilpasses til kroppen din. Tenk også litt på hva slags turer du skal bruke den til. Hvis det er for det meste korte turer eller dagsturer du skal på, trenger du kanskje ikke ha plass til telt og sovepose i sekken. Du kan heldigvis få kjempegod hjelp i butikken, men hvis du har fått litt endring i kroppsfasong nå etter mye hjemmekontor i år eller det er mange år siden du kjøpte sekken kan det være lurt å tilpasse sekken på nytt.


Tilpasning: Sekken skal tilpasses så den sitter godt i korsryggen. Magestroppene (D) skal strammes slik at sekken ikke sklir fra side til side eller hopper opp og ned på ryggen. Det skal kjennes litt stramt rundt bekken eller i korsrygg (kommer an på størrelsen på sekken og størrelsen på brukeren). Mange sekker kommer med en strammemekanisme helt øverst på selene over skulderen (B). Dette kan strammes for å få toppen på sekken nærmere skulder og nakke og bør tilpasses før man strammer bryststroppene (C). Pass på å ikke stram så hardt at du ikke kan løfte blikket når du går. Ideelt har sekken både mage og bryststropp som bør brukes for å avlaste skuldre og for å få sekken til å sitte bedre fast på ryggen. E brukes for å få mindre bevegelse mellom sekk og magestropp (mindre bevegelse fra side til side). Enkelte sekker har flere stropper som (A) her på bildet. Dette er for å få plass til mer under topplokket som for eksempel liggeunderlag.Pakking av sekk: Tommelfingerregelen er at det tyngste skal så langt ned og så nærme ryggen som mulig. Mange større ryggsekker kommer med et eget rom helt i bunn - noe vi reserverer til sitteunderlag/kompakt sovepose eller lignende. Dette forhindrer at tyngdepunktet ditt ikke blir påvirket like mye. Dette er ren fysikk. Jo lengre ut tyngdepunktet sitter fra det originale tyngdepunktet i kroppen - jo tyngre er det å bære sekken over lengre tid og det blir vanskeligere å finne balansen igjen om man har tråkket feil, eller må hoppe over f.eks en bekk.


Skotøy: Dette er veldig individuelt. Skal du på en kort tur i skog og mark trenger du kanskje ikke de dyreste jegerstøvlene man finner på butikken. Vi har flere forskjellige skotyper. Vi skal snakke litt om noen av de.Joggesko: Lettvekteren som de fleste velger når det kommer til kortere og litt lengre turer som ikke går veldig langt utenfor oppgått sti. God demping er noe mange er glad i og skoen verken tynger eller reduserer bevegelsen i foten. Ulempen med disse skoene er at de ofte ikke er vanntette og det er relativt lite stabilitet, noe som gjør at overtråkk skjer litt hyppigere med disse skoene i forhold til en fjellstøvel/turstøvel hvis man går på ujevn sti eller ulendt terreng.Tursko: En annen lettvekter med litt mer polstring og tåler ofte litt mer vann slik at man ikke nødvendivis blir klissvåt på føttene om man tråkker i en liten vannpytt eller lignende. Disse skoene er litt tyngre enn en joggesko og har også en stivere såle slik at man ikke kjenner alle ujevnhetene man tråkker på. Denne skoen kan man godt ta med utenfor sti, men hvis det er vått i terrenget kan man oppleve at man fortsatt blir våt siden det fortsatt er en lavere sko.Fjell/turstøvel: Den klassiske all-rounderen som kommer i mange forskjellige former, stoff og farger. Denne støvelen kjennetegnes av at den er høyere enn de to tidligere modellene og har god stabilitet rundt ankelen. Dette er ideelt om du skal opp på fjell med løs stein, vanskelige stier og ulendt terreng. Denne oppleves ofte tyngre enn joggesko og tursko og av og til kan den også kjennes veldig stram over ankelen om ikke man har knytt skoen riktig. Disse støvlene er nesten alltid vanntette, men krever vedlikehold. Skinn/lær må pleies riktig for at det ikke skal tørke ut og miste egenskapene. Et godt tips er å løsne litt på skolissene når man har pause. Da får man god blodsirkulasjon i føttene og skoen sitter mer riktig etter man har knytt de igjen om man sliter litt med hevelse/ødem i føttene ved lange turer.Jegerstøvel: Tungvekteren som tåler mye! En jegerstøvel oppleves ofte som stabil, men tung i lengden. Disse støvlene anbefales ikke for deg som bare går korte turer på sti siden de er designet for å gå utenfor. I disse trenger du ikke bekymre deg for overtråkk, småkutt fra lav vegetasjon eller bekker dype nok til halve leggen. Du går tørrskodd gjennom det meste på bekostning av litt mer energi. Bonus med disse støvlene er at du også kan bruke de fleste på vinteren og fortsatt være varm og tørr. Samme som med fjellskoene, må spesielt skinn og lær vedlikeholdes riktig for at de skal opprettholde de vannavstøtende egenskapene.Tips for deg som går med høyere sko/støvler: Unngå å huke lissene rundt den nederste kroken på skoen over ankelen (vist på bildet). Da får du mer bevegelighet rundt ankelen til å vippe den opp og ned samtidig som at det blir mindre trykk over toppen av ankelen. Dette er et helt supert tips når man skal på lang fjelltur.
Barfotstøvelen: Et sjeldent syn her i Norge, men et gradvis mer populært alternativ. Det med barfotsko er et relativt nytt konsept de siste 10 årene som er for de spesielt interesserte. Disse baserer designet på at man skal ha mye rom rundt tær slik at man bruker musklene i foten bedre. De kommer med en tynn såle slik at man føler bakken og får litt mer informasjon om terrenget gjennom føttene. Disse støvlene er definitivt ikke for alle siden det kreves at man har en gradvis overgang til barfotsko før man tar med disse på langtur. Hvis du er interessert i barfotsko eller minimalistiske sko med tynn såle bør du ta en prat med meg (Anders her på klinikken) før du prøver.

Husk alltid mat og drikke på tur. Selv om det er kald vind på toppene betyr det ikke at man ikke kan bli dehydrert. Det finnes mange forskjellige drikkesystemer som gjør at vann er lett tilgjengelig når man går. Flere sekker kommer med drikkesystem eller så har de også en liten ekstra åpning slik at man kan få ført ut en slange for drikkesystemet. Mat varierer jo med turen. På korte turer er det lurt å ta med en liten "trail mix" laget av for eksempel nøtter og rosiner/andre tørkede frukter eller bær. Spekepølse er også et kjempegodt alternativ som inneholder en god del fett som er bra for lengre turer. Den gode gammeldagse matpakken er et flott alternativ man kan ha med. Har du et stormkjøkken med på tur kan man nesten lage hva som helst siden det fungerer som en stekepanne eller en kjele til å koke vann med. Begrensningene kommer av hva du orker å ta med i sekken og det krever litt forarbeid hjemme.


Bonus: Grille bål? Pass på at du holder deg innenfor loven med tanke på bålforbud om sommeren. Pakk med denne før du skal dra for en ekstra god dessert eller snacks på gåturen.


Ingredienser:

1 banan pr person

2-3 ruter mørk sjokolade (over 80% kakao) pr person


Lag et snitt på langs med bananen (med skall), fyll snittet med småbiter av den mørke sjokoladen og pakk inn i aluminiumsfolie. Dette kan lett tas ut å plasseres over bålet eller ved siden av. La den godgjøre seg i ca 4-5 minutter (dette varierer jo med hvor varmt du får bålet eller hvor langt over eller ved siden av du legger pakken) så får du en ikke så alt for usunn godbit før turen går videre.


Nå gjenstår det bare å ønske alle en god tur hvor enn dere måtte gå og god sommer!Våren er over og vi har kommet inn i sommeren med fantastiske, varme sommerdager der man aller helst bare vil ligge å slappe av ved sjøen. Det er jo det som hadde vært ideelt for både kropp og sinn i hverdager med alt for mye stress, men av og til er det andre ting som må gjøres før man kan slappe av som for eksempel hagearbeid. Vi ser flotte hager rundt forbi og tenker ofte at man gjerne skulle hatt det selv. Én ting vi vet - er at hager gjør seg ikke flotte selv. Det er mye jobb, vedlikehold, krokete arbeisstillinger og av og til tunge løft som må til og når man er ferdig med den ene delen av arbeidet, venter resten av hagen i kø.


Du er heldigvis ikke alene hvis du kjenner deg stiv, støl, krokete eller utkjørt etter en eller flere dager med hagearbeid. Kiropraktoren kan hjelpe med alle disse, men er ikke allitid nødvendig siden disse plagene er helt normale og viser at kroppen sier ifra at du har brukt den. Disse ubehagene forsvinner ofte fort hvis man ikke jobber i hagen på en liten stund. Kroppen er flink til å fikse seg selv, men av og til får den det ikke helt til og man begynner å utvikle et lite problem med for eksempel korsryggen. Det er da det er lurt å få litt råd og veiledning. Her kommer noen enkle tips og triks for å ta vare på seg selv i sommervarmen og når man jobber i hagen.

1. Drikk vann: Det enkle er ofte det beste heter det og det er ikke bare hagen som trenger vann. Litt som en motor og maskindeler trenger olje, trenger kroppen vann. Muskler og ledd beveger seg lettere og kroppslige prosesser går så normalt de kan. EFSA (European Food Safety Authority) anbefaler 2 liter om dagen til kvinner (2,7 om du ammer) og 2-2,5 liter til menn. På varme dager og ved aktivitet anbefales en ekstra 0,5-1 liter. Ved høy fysisk aktivitet og flere treningsøkter anbefales opp til 6 liter. 20% av væskeinntaket kommer som regel fra mat og 80% fra drikke. Husk at kroppen ikke lagrer vann og trenger påfyll. For mer informasjon kan du klikke her.


2. Oppvarming: Dette høres kanskje dumt ut når det er deilig og varmt ute? Ja, du kan drive passiv oppvarming, men dette tar lang tid og ofte er det for kaldt ute. Aktiv oppvarming som for eksempel en rask gåtur, enkle uttøyingsøvelser før, under og etter arbeidet hjelper deg til å holde stivheten unna!


3. Bytt posisjon: Kroppen jobber ofte best i bevegelse. Statiske posisjoner som å sitte på knær for å luke i blomsterbed osv. er ikke ideelt over lengre tid. Det er veldig mange som faller i denne fella siden man tenker at man straks blir ferdig. Det er bedre å bytte posisjon bare for å jobbe 2 minutter til.


4. Ta pauser: Kroppen trenger å hvile litt mellom slagene! Når arbeidslista er lang er det av og til vanskelig å belønne seg selv med en velfortjent pause (eller kanskje sjefen i huset står der med pisken og peker på neste arbeidsoppgave som står for tur). Det er viktig å ta seg tid. Ofte presterer man bedre og tenker klarere etter en liten pause. Kroppen din blir veldig takknemmelig om du hører på den.


5. Få hjelp: Ikke løft de tyngste tingene alene. Man har ikke tapt kampen om man må spørre om hjelp fra familie eller en god nabo. Hvis du får hjelp er det selvfølgelig viktig med takknemmelighet og gjengjelde tjenesten om det trengs. Ikke vær den som bare får og får, det føles faktisk godt å hjelpe andre.
6. Jobb ofte: Hvis du jobber ofte, blir det mindre å gjøre av gangen. Dette er bedre å gjøre enn de store skippertakene der arbeidslista er lang.


7. Nyt arbeidet: Du får belønning for strevet. Følelsen av tilfredsstilthet er en god belønning når man setter seg ned på ettermidagen eller kvelden med god mat og god drikke i en deilig hage.Vi håper at dette kan hjelpe dere gjennom sommeren uten plager med kroppen. Om du trenger hjelp er det jo bare å ringe oss for å slå av en prat med en av våre kiropraktorer eller bestille time. Husk også at videobiblioteket her på våre hjemmesider er utviklet spesifikt for å holde problemene unna.


Ha en god sommer!


Hilsen oss her i Asker Kiropraktikk

Medisinsk akupunktur asker sentrum behandling asker sentrum kiropraktor asker sentrum Laserbehandling asker sentrum rehabilitering asker sentrum kiropraktor i asker kiropraktor kiropraktor i asker sentrum Kiropraktor Anders Nekstad

Medisinsk akupunktur asker sentrum behandling asker sentrum kiropraktor asker sentrum Laserbehandling asker sentrum rehabilitering asker sentrum kiropraktor i asker kiropraktor kiropraktor i asker sentrum Kiropraktor Anders Nekstad

Asker kiropraktikk
Strøket 7, 3. etg
1383 Asker
66 90 13 00

Åpningstider

Mandag - torsdag

8 - 17

Fredag 8 - 12

© 2019 av Asker kiropraktikk

 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon